Neden Kilo Alıyoruz? Kilo Almak Nedir?
Bir çoğumuzun bunda da ne var yahu dediği bu olay, aslında bir çok insan için oldukça zor bir süreçtir.
Aslında fizyolojik olarak açıklamamız gerekirse bunu da yine enerji ihtiyacına göre (daha fazla bilgi için tık tık ) açıklamak mümkündür.
Ama aynı kilo verme gibi kilo almada da sadece kalori saymak çözüm değildir.
Genel bir tablo çizersek, bu gruptaki bireylerde öncelikle sorunun arkasında yatan her hangi bir metabolik rahatsızlık olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun için bir hekimle görüşmek ve bir takım testlerle sorunu tespit etmek mantıklı bir başlangıç olabilir.Özellikle hipotiroidi rahatsızlığı olan bireylerde hızlı kilo kayıpları görmek olağandır.Eğer ki böyle bir probleminiz yoksa geriye kalan tek seçenek beslenme düzeniniz olacaktır.
Daha önce kilo kaybı için ne yapmalıyız? (bilgi için tık tık ) kısmında da buna benzer bir görsel vardı.Burda da aynı şekilde vücut kütlesini arttırmak için yediğimiz besinlerin toplam enerjisini arttırmak mantıklı olacaktır.
Fakat önceden de söylediğim gibi beslenme alışkanlıkları sebebiyle bu bireylerde kilo kazanımı oldukça zordur.Hatta tedaviye başlandıktan sonraki süreçte kilo kaybı yaşamamaları bile bizler için başarıdır.
Sırf kalori arttırmak için çok sağlıksız,kızartma ve paketli ürünler gibi besinleri önermeden kilo kazancı sağlanması da önemlidir.Kilo almak hedefimiz bile olsa neticede sağlığımız her zaman en önemlidir.
Yediğim besinleri arttırdım ama hala kilo kazanamıyorum diyen bireylerin bir kaç sıkıntısını burada paylaşarak çözüm yolu önermek isterim.
1-Yüksek kalori,düşük hacim.
Tercih ettiğiniz besinlerin hacimlerinin küçük, fakat kalorilerinin yüksek tercih edilmesi iyi bir başlangıç olabilir.Kuruyemişler ve kuru meyveler hem sağlıklı hem de iyi bir çözüm olabilir.Ayran yerine yoğurt,ekmek yerine pilav ya da makarna tercih etmek gibi.
2-Benim bir arkadaşım var kocaaaaa pizzayı yiyor hiç bir şey olmuyor cümlesindeki bir arkadaşsanız şöyle bir sıkıntı olabilir altında.Büyük ihtimalle o koca pizzayı yedikten sonra 6-7 saat hiç bir şey tüketmiyorsunuz.Bu sebeple günde iki pizza ile enerji dengesini yakalayıp,kilonuz sabit kalıyor.Koca pizza da çözüm değil.Dengeli, bir sonraki öğüne hafif aç kalabileceğiniz bir plana ihtiyacınız var.
3-Asla spor yapmayın gibi bir cümle kuran birinin tavsiyesini pek dikkate almayın.
Kilo vermekte de tek hedefimiz zayıflamamak olmamalı derken de bu konudan bahsediyorum hep.Burda bir artı-eksi hesabını kendine göre yapmalısın.1 saat yürüdüğünde normalden daha fazla besin alacaksan, ve bu miktar yürümediğinde aldığının çok üstüne çıkacaksa bence spor yararlı bile olabilir.
4-Kahve,sigara,alkol,öğünlerde fazla sıvı tüketimi iştahını kapayabilir.Bazen çok tatlı gıdalar da yine iştah problemi yaşatabilir.Bu yüzden başlarken genelde sevdiğin şeyler üstünden git.
5-Masadan hiç bir zaman tıka basa kalkma.
2 saat sonra küçük bir ara yapabilecek şekilde kendini ayarla.Çünkü büyük ihtimalle seni tıka basa doyuran bir yemeğin kalorisi,normal bir öğün artı bir ara öğünün kalorisinden az olacak.Böylelikle 2 sefer yiyerek daha çok kalori alabileceksin.
6-Weight-gainer adı altında kilo aldırdığını iddaa eden tozlar da ayrı bir soru işareti.Bu karışımları ortalama 700 ml suya ya da süte karıştırıp tüketiyorsun.Genelde bunlar da kocaaaa pizza sorunu gibi seni tıkıyor.Belki 700-800 kalori alıyorsun ama bir sonraki öğündeki besin alımını azaltıyor.Eğer yatmadan tüketirsen de bu sefer maalesef sabah çok tok uyanabiliyorsun.Dolayısıyla bunu yapmaktansa, evde kendin daha küçük porsiyonda bir karışım hazırlayabilirsin.Süt,bal,meyve,ev yapımı bir kaç kurabiye ile bir shake yapıp yanına küçük bir avuç kuruyemiş ekleyebilirsin.İlerleyen zamanlarda kilon arttıkça enerji ihtiyacın da artacağı için bu tüketimi arttırabilirsin.Eğer zamansızlık sorunu yaşıyorsan,hazırlayamıyorsan arada-sırada bunu kullanabilirsin.Tercih senin ama içinde sayamayacağımız kadar fazla koruyucu ve tadlandırıcı olduğunu bilmelisin. Sağlığın ön planda olduğundan bence doğaldan yana git derim.
7-Süreklilik.
Burda da o kadar önemli ki 1 hafta yapıp bırakmamaya çalış.Bunun için önce kendini zorlama.Mesela önce normal beslenmene 100g kuruyemiş ekle.Bir kaç gün sonra sabah kahvaltına biraz tahin-pekmez ekle gibi…Ne kadar sabredersen süreç senin için o kadar konforlu olacaktır.
8-Duygu durumları da oldukça önemlidir.
Bu gruptakiler genelde stres altında atıştırmaktansa,iştah kesilmeleri yaşamaya daha yatkın olabiliyor.Durumu kişiselleştirmemeye ve çözüm yoluna gitmeye çalışmak ve psikolojik olarak iyi hissetmek için çözümler yaratmak her zaman olduğu gibi burda da oldukça önemli.